Sponsor belicht: Rijling Veehandel

  In de rubriek ‘sponsor belicht’ brengt de stichting Trekkertrek ieder jaar enkele sponsors in beeld. Dit keer is het de beurt aan Rijling Veehandel. Al een aantal jaar een trouwe sponsor met een mooi en veelzijdig bedrijf!

  Het bedrijf van Erik en Francis Rijling is in 1958 opgericht door de vader van Erik, Aart Rijling, die in Wilsveen bij Leidschendam begon als veehandelaar. In de loop van de jaren is er veel veranderd. Aart begon met de veehandel van varkens, kalveren en schapen. In het begin nog op de fiets, maar later werd de fiets ingeruild voor een oude afgezaagde Chevrolet. In het begin was het niet makkelijk voor Aart, maar door niet op te geven werd Aart snel gewaardeerd om handelsinzicht, betrouwbaarheid en zijn goede humeur.

  Na 27 jaar kwam Erik op zijn 17 de in de veehandel. Erik wilde de handel in koeien erbij gaan doen. Daar was wel een goede opleiding voor nodig vond vader Aart. Om het vak te leren ging Erik daarom meelopen bij een aantal collega handelaren. Als leerling bij Tinus Karens en Kees Duineveld, leerde Erik snel de fijne kneepjes van het vak. Via markten in Leiden, Den Bosch en Utrecht verhandelde hij vele koeien.

  In 2000 heeft Aart besloten uit de zaak te stappen. Erik heeft toen samen met zijn vrouw Francis de zaak over genomen. Erik houdt zich bezig met de veehandel en Francis is verantwoordelijk voor de administratie, zo zorgt zij ervoor dat alle handel die gedaan word, dagelijks word verwerkt en direct word betaald. Al snel na de overname kreeg Erik te horen dat het bedrijf verplaatst moest worden vanwege de realisatie van een waterberging van het Hoogheemraadschap van Rijnland in de Nieuwe Driemanspolder. Op zoek naar een nieuwe locatie kwam Erik na een bezoek aan een klant toevallig langs een oude boerderij in Woubrugge. De boerderij lag op een strategische locatie in de regio en Erik besloot om de boerderij te kopen. Er moest een hoop worden verbouwd aan de boerderij, dit bood wel de mogelijkheid om een modern veehandelsbedrijf te bouwen naar eigen wens en klaar voor de toekomst. In 2008 is het bedrijf verplaatst van Wilsveen naar Woubrugge. Bij de verbouwing van het bedrijf werd nagedacht over praktische zaken, zo is er een erkend kalverenverzamelcentrum gerealiseerd. Met een erkende reiniging en ontsmettingplaats voor veewagens. Verder is er veel werk te doen, alles wat ze doen draait om de agrariërs! Ze bezoeken de klanten, adviseren en bemiddelen. Ze halen vee op, slachtkoeien, kalveren en schapen, ze leveren melkvee en fokvee. Zijn er problemen dan zijn ze altijd bereikbaar. Het is zoveel meer dan alleen veehandel.

  Wat Erik erg leuk vind zijn de vleeskoeien. Deze hobby is een beetje uit de hand gelopen. Op dit moment heeft Erik zo’n 100 vleeskoeien rond lopen, dit onder de naam “Kaag en Braassem Rund” Het vlees van deze koeien word verkocht bij exclusieve slagerijen in de regio. Al dat werk kan niet met z’n tweeën worden gedaan. Daarom werken naast Erik en Francis ook hun zonen Mike en Erik jr. in het bedrijf en hebben ze nog twee werknemers, voor op kantoor en transport. Dat de jongens ook in het bedrijf wilde gaan was al duidelijk toen ze heel jong waren. Mike en Erik jr. nu 24 en 22 werken en​denken al jaren mee en hebben de kneepjes van het vak inmiddels onder de knie. En zijn inmiddels fulltime werkzaam in het bedrijf. Naast de twee zonen hebben Erik en Francis nog een dochter Laura. De jongens wonen beide met hun vriendin op het naastgelegen boerderij. Deze boerderij kwam een aantal jaar geleden te koop. Hier staan twee huisjes op en een aantal akkerbouw loodsen. Deze loodsen worden gebruikt voor opslag van hooi en stro en het houden van schapen, hobby van Erik jr.

  Om alle handel soepel te laten verlopen heeft het bedrijf een gevarieerd wagenpark. Voor het vervoer van de handel hebben ze 2 kleine vrachtwagens en 1 grote vrachtwagen met aanhanger. Daarnaast is er shovel met voerbak voor het voeren van de dieren. Een trekker voor allerhande werk en een automatische stroverdeler voor in de koeien stal. Deze laatste bespaard ook veel stro doordat het stro uit elkaar wordt getrokken en gelijkmatig wordt verdeeld in de stal. Voor de toekomst zijn er nog geen grootste plannen. Het staat nu goed zo zegt Erik, het gaat nu met name om het finetunen. Maar er is nog wel ruimte voor 30 tot 40% groei. Het klantenbestand bestaat op dit moment uit vele agrariërs uit het groene hart. Daarnaast zijn er nog vele potentiële klanten. Mike en Erik jr. brengen regelmatig een bezoek aan deze potentiële klanten, die soms na een aantal keer afwachten of na een aantal jaar toch klant worden. Zo ziet Erik dat het bedrijf langzaam aan rustig door kan groeien.

  Trekkertrek is daarbij niet onbelangrijk. De familie Rijling bezoekt Trekkertrek al jaren. Dat is een mooi moment voor klantenbinding van bestaande klanten en het zoeken van nieuwe klanten. Daarom ziet Erik ook wel het belang in van het sponsoren van meerdere evenementen in de buurt. Dit blijkt ook uit het feit dat Erik al jaren een trouwe sponsor is van Trekkertrek, al vanuit de tijd in Wilsveen. Naast het bezoeken van Trekkertrek heeft zoon Mike in 2016 ook meegedaan aan de wedstrijd. In zijn eerste wedstrijd in de 3,5 ton Oldtimer klasse bereikte hij gelijk het podium, waar hij op een mooie tweede plek is geëindigd.

  Bent u benieuwd naar de veelzijdigheid van het bedrijf of wilt u meer weten over de vleeskoeien Neem dan eens een kijkje op de websites: voor de handel https://www.rijlingveehandel.nl/home of https://www.kaagenbraassemrund.nl/home om voor meer informatie over het vleesvee.

  Het bestuur van de stichting Trekkertrek bedankt Rijling Veehandel voor de sponsoring tot nu toe en wenst hen alvast veel succes voor de toekomst!

  Deel dit nieuwsbericht met je vrienden!
  Snel naar programma onderdelen
  31 juli 2024
  3 augustus 2024
  3 augustus 2024
  3 augustus 2024
  3 augustus 2024