Stoomplezier

  Stap op voor een ritje in de stoomtrekker.

  De Fire Dragon, zoals deze stoomtrekker heet, is een schaalmodel 1:3 van een Engelse landbouwtrekker rond 1900. Deze machines werden gebruikt om wagens op en rond de boerderij te trekken of om werktuigen zoals een dorskast of houtzaag aan te drijven met een drijfriem.

  Deze machine heeft ook een lier om bv boomstammen te slepen of hijswerk te doen. Fire Dragon dankt haar naam aan het feit dat zij in de avondschemering bij zware belasting vonken uit de schoorsteen blaast: een vuurspuwende draak. De firma Burrell heeft in de 70 jaar dat zij bestond ongeveer 3500 stoomtrekkers gebouwd waarvan 14 van dit type, daar zijn er 7 van bewaart gebleven.

  In Nederland zijn niet veel stoomtrekkers gebruikt, er waren honderd jaar terug nauwelijks wegen, alle vervoer hier ging over water. Het vermogen destijds was wel 6 pk, het model is 1,5 pk. De trekkracht op een vlakke weg is 3 ton. Het is een 1 cilindermachine maar zoals gebruikelijk bij stoommachines komt er beurtelings stoom voor en achter de zuiger, er zijn dus 2 arbeidsslagen per omwenteling van de krukas, bij een verbrandingsmotor is dat 1 arbeidsslag per 2 omwentelingen. Daardoor is een stoommachine op lage toeren enorm sterk. Er zijn 2 versnellingen, geen koppeling, dus schakelen kan alleen stilstaand. En om achteruit te kunnen laat je de machine gewoon de andere kant op draaien. De ketel heeft een werkdruk van 8 Bar en staat onder wettelijke keur d.w.z. dat deze om het jaar geïnspecteerd moet worden. Het aloude Stoomwezen is sinds 2005 geprivatiseerd, Lloyds register Nederland voert nu de meeste keuringen aan dit soort ketels uit.

  Photos
  Deel dit optreden met je vrienden!
  Laatste nieuws
  Snel naar programma onderdelen
  31 juli 2019
  3 augustus 2019
  3 augustus 2019
  3 augustus 2019
  3 augustus 2019
  3 augustus 2019